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Interpretation section:  

 

 
“environmentally sensitive area” means any of the following:  

 

 
“project leader” has the same meaning as in “the regulation”;  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. DEPOSITING EXCESS SOIL AT A LANDFILL OR DUMP  

For the purposes of subsection 11 (2) of the regulation, excess soil that may not be deposited at a 

landfill or dump is soil that meets Table 2.1 for residential, parkland or institutional uses 

  

Comment [cm1]: As per our 2018 
comments, we note that what the 
rules list as an ESA is actually what 
Reg 153/04 lists as areas of natural 
significance. If the Ministry is going to 
use the Reg 153/04 definition for ESA, 
then the entire definition should be 
used. Considering the direct link 
between contaminated land and 
groundwater, we would like the 
MECP to add HAV and well head 
protection areas to the ESA 
definition.  

Comment [cm2]: When there is 
non-compliance and subsequent 
enforcement measures, we are 
concerned that because it is the 
project leader mentioned in most 
instances in the Reg and Rules, that 
the owner, if different than the 
project leader, will not be held 
accountable when necessary. We 
trust the MECP will ensure language 
in the regulations will allow the 
appropriate parties to be held 
accountable. 

Comment [cm3]: There are two 
Table 2.1 in this document—please 
be clear which one you are referring 
to. 
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2. SAMPLING AND ANALYSIS PLAN 

2) In implementing the sampling and analysis plan, the qualified person shall ensure that the following 

minimum sampling requirements are satisfied: 

 
x. At a minimum, soil samples are required to be analyzed for the following parameters:  

 
 -petroleum hydrocarbons (F1 through F4) including BTEX;  

 -metals (antimony, arsenic, barium, beryllium, boron, cadmium, chromium, cobalt, copper, lead, 

molybdenum, nickel, selenium, silver, thallium, uranium, vanadium and zinc);  

 -Sodium adsorption ration (SAR) and electrical conductivity (EC) if the excess soil is excavated from 

an area where a substance has been used for the purpose of keeping the area safe for use under 

conditions of snow or ice, unless the soil is to be finally placed at a location referenced in item 4 in 

section 7 of Part IV of this Document.  

 -Any contaminants of potential concern identified during the assessment of past uses;  

 leachate analysis for certain contaminants as outlined in item 5 (below).  

  

 4) Mandatory Leachate Analyses Requirements 

 
 2. Leachate samples should be analysed at a frequency of at least 10% of the number of bulk samples 

(see the in-situ sampling frequencies), in addition to the three minimum samples, unless the qualified 

person can provide a rationale regarding why additional sampling is not necessary in order to meet 

the general and specific objectives of the excess soil characterization.  

 

 
  

  

  

  

  

Comment [cm4]: As per our 
comments in 2018, PAHs and VOCs 
should be included here. We have 
consistently seen PAHs and VOCs as 
COC with exceedances in many of the 
receiving sites we have investigated. 
We have evidence to illustrate this 
point. Also, we feel cyanide should be 
included in this list as well for the 
same reasons.  PH should be included 
as well as pH can have impacts on 
other parameters and pH is 
referenced in other parts of the Reg 
so one should know what it is. 
 

Comment [cm5]:  As per our 2018 
comments, we understand the basis 
for this is an economic. We do not 
agree that should be a basis for less 
sampling. 
 

Comment [cm6]: As per our 
comments in 2018, we have concerns 
wit this section. If this soil is going to 
a soil processing site, despite what an 
ECA may require, we feel this section 
undermines the need to properly test 
soil in order to determine what can 
be remediated at a processing site. 
We feel it may impact on the MOECCs 
ability to defend more stringent 
requirements that should be included 
in ECAs for soil being exported to soil 
processing sites. As the approvals 
branch have pointed to the draft 
regulations when making sweeping 
significant changes to their polices 
with regards to specific requirements 
in ECAs for soil processing sites, we 
feel this may be, yet again, another 
element that could be pointed at to 
justify less stringent, less 
comprehensive testing requirements 
for incoming soils to these sites. 
 



 PART IV REUSE OF EXCESS SOIL AND APPLICATION OF THE 

STANDARDS FOR REUSE OF EXCESS SOIL AT REUSE SITES 

 

 
Excerpt from page 24 

Additional rules that apply in special circumstances shall be considered when determining which excess 

soil standards are applicable to a particular type of soil or reuse site. 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 Rules Associated with the Use of Excess Soil Standards  
 For the purposes of paragraph 1 of subsection 5 (1) of the regulation 

  

 

 

 

 

 

 

7) Rules for Determining and Applying Excess Soil Standards in Specific Circumstances  

in Environmentally Sensitive Areas  

1. Excess soil shall only be finally placed within an environmentally sensitive area if the excess soil 

meets Table 1 and the results of any required leachate analysis, if required, meet the Table 1 leachate 

screening levels.  

  

Comment [cm7]: Does “special 
circumstances” here relate to the 
“specific circumstances” as listed on 
page 27 subsection (7) of this part 
where ESA and salt and ph etc. are 
discussed? If so, the language that 
follows, “shall be considered”, does 
not seems to contradict the words 
“shall only” in these sections. “Shall 
be considered” is not the same as 
“shall be implemented” or “shall be 
used”. “Considered” seems to 
indicate a choice of whether or not to 
use the rules in those specific 
circumstances. One could technically 
consider the rules and decide not sue 
them and therefore still be compliant. 
Is this the intent to give a choice. If 
so, we do not agree. For example, 
when applying the Soil Rules for ESA 
sites, only Table 1 should be 
permitted-no choice.   

Comment [cm8]: Should there not 
be some language here to indicate 
when certain rules trump other rules. 
For example, what if it is an ESA site? 
Can stratified tables be used? The 
rule or ESAs is that only Table 1 can 
be used, however the rules for using 
stratified tables does not exclude use 
in environmentally sensitive areas. 
Are terms like, “despite anything else 
in these Rules” or “notwithstanding”, 
etc. needed throughout this 
section???  

Comment [cm9]: We note that 
Appendix 1 indicates that only Table 
1 should be placed for property that 
is adjacent to or within 30 metres of 
an ESA. Does this not need to be 
made clear in Part IV subsection 7)? 
See excerpt of Table in Appendix 1 
below. 
 

 



 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

 
 

 

  

Comment [cm10]: As per our 
comments in 2018, can this not be 
interpreted in several different ways? 
Could someone not say that only the 
first few inches are used for the 
growing of crops and someone else 
says the first metre is necessary to 
grow crops? MECP should consult 
with OMAFRA and see what 
minimum depth should be considered 
and included here to account for 
tilling of the land and soil turnover, 
soil loss and depth of soil required for 
various crops that considers potential 
change of crops in the future. 

Comment [cm11]: The table in 
Appendix 1, pg. 35 of the soil rules, 
seems to indicate something different 
for agricultural land. This may be 
confusing for those referencing the 
Soil Rules document.  Is the intent 
that excess soil onto agricultural land 
should meet Table 1 standards? 
 

  

Comment [cm12]: Please refer 
back to the Section 5 1. (1) ii of the 
Reg.  It indicates that the Brat is to be 
used here. However, the Brat cannot 
be used in instances where Table 1 
only applies as per the Excess Soil 
Rules to the left.  It is understood that 
the excess soil rules are to be used 
when there is no site specific 
instrument, which would be the case 
in Section 5.1 of the Reg. Please make 
sure there will be no conflict here. 
Perhaps if there is no instrument in 
place and the site is, for example, an 
environmentally sensitive site, the 
proponent will only be able to use the 
Table and not Brat in order to 
determine appropriate soil quality so 
as to avoid excess soils being 
designated as waste? Perhaps an 
amendment to Section 5 (3)of the 
Reg is required to include “when 
permitted” after the words “Soil 
Rules”? 



 

Pg. 28  

iv. Salt Impacted Excess Soil 
 
 
1. Excess soil standards for chemicals (e.g. SAR and EC) in soil resulting solely from the use of a 

substance for the safety of vehicular or pedestrian traffic applied under conditions of snow or ice or 

both, are deemed to be met if the following criteria are met:  

… 
3. The excess soil will not be finally placed at a location:  

1.within 120 m of a waterbody;  

2. within 100 m of a potable water well; or  

3. that will be used for growing crops and pasturing livestock.  

 

 

Pg. 31 

 

 
vii. The qualified person certifies to the property owner that the site-specific excess soil standards 

(including any site use characteristics) are developed using the BRAT and used in accordance with any 

rules and limitations that are specified by the ministry.  

 

 

Pg. 32 

12) Meeting Excess Soil Standards: 
 
i. An excess soil standard is deemed to be met for the purpose of this Regulation if the standard is met, 

using either the single-point compliance rules or the statistical compliance rules.  

ii. Leachate analysis is completed when required (i.e., when subscript “a” is present in a relevant cell or 

cells of the standards table for a contaminant of potential concern), the result of the leachate analysis is 

compared directly to the Leachate Screening Level and the result is less than or equal to the Leachate 

Screening Level.  

iii. There is no evidence of the presence of a contaminant in the soil as a result of visual or olfactory 

observations as listed in Part III.  

 

 

 

Pg 33 

13) Single Point Compliance: The applicable excess soil standard is deemed to be met at the reuse site 

using single point compliance if the following requirements are met:  

i. the applicable excess soil standard is met at each sampling point from which a sample is taken for soil 

analysis; or  

 

 

  

Comment [cm13]: Should this not 
say “all” of the following criteria are 
met, especially as there is no “and” 
after each point? 

Comment [cm14]: Should this not 
have language to indicate having 
regard to future potential wells, or 
potential or planned use for growing 
crop, etc. s…? 

Comment [cm15]: “certifies” how? 

Comment [cm16]: Should there 
not be some language here ahead of 
these 3 points to indicate what is 
being discussed, for example, “excess 
oil standards are deemed to be met if 
all of the following apply”, or 
something to that effect? 

Comment [cm17]: As these 
sections relate back to the quality of 
soil intended to be placed at the 
reuse site, this section relates back to 
the testing of excavated soil at the 
project area. However, if one looks at 
the rule for single point compliance in 
subsection 13), it clearly states that 
“statistical compliance” pertains to 
the “reuse site”. This section needs to 
clearly relate back to testing of soil at 
the project area.   

Comment [cm18]: This section 
clearly talks about the reuse site. 
These Rules are here so as to 
determine if soils are a waste or not 
once they have been deposited “at 
the reuse site”. This section does not 
indicate how many sampling points 
there should be at the reuse site in 
order to ascertain the soil quality that 
exists. There is no indication here, as 
there is for when soil is being 
excavated at the project area, re how 
much sampling should be done at the 
reuse site. Technically, one could take 
one sample after thousands of loads 
deposited and have it meet the 
standard and say that all the 
deposited soil meets the standard. 
How will MECP or the municipality 
defend a position to take more 
samples or demand more samples be 
taken if it is not indicated in any way 
here?  



 

Some typos and wording issues 

 

Pg. 25 of the Rules document 

 
viii. If the previous rules require both the use of shallow soil tables and the use of near a water body tables 

then the lower standard for each chemical applies when comparing the two tables;  

 

 

Pg. 27 of the Rules document 

 

6) The following rules apply to the determination of leachate screening levels applicable to a given 

undertaking:  

 

i. If Table 1 or the tables for small volume excess soil standards are being applied in relation to a volume 

of excess soil equal to or less than 350 cubic metres, then leachate analysis is not required, and no 

leachate screening levels apply.  

ii. If Table 1 or the tables for small volume excess soil standards are being applied to excess soil volumes 

greater than 350 cubic metres, but less than 1000 cubic metres, the qualified person must consider 

whether leachate analysis is appropriate to assess potential increased risk and if necessary determine the 

appropriate leachate screening levels using the ministry’s approach which is detailed in the Rationale 

document.  

 iii. In circumstances not listed in paragraphs A and B immediately above, leachate analysis is 

required, and leachate screening levels are applicable if:  

  

 1.the excess soil originates from an areas of potential environmental concern or the origin is 

unknown; and  

 

 

 

Pg. 28 of Rules document 

 

iii. Local Background Concentrations  

1. An excess soil standard may is deemed to be met if the following criteria are met:  

 

 

Comment [cm19]: We assume you 
mean the lower soil quality standard. 
Technically if the soil quality 
concentration level is lower, that is a 
higher “standard” to achieve. The 
term “lower standard” here can be 
misleading. One could interpret it to 
mean the less restrictive standard 
which we do not believe is the intent. 
Please see how you use the word 
“standard” throughout the 
document. “Standard” can have more 
than one meaning, especially as it is 
not defined in this document to 
simply mean “soil quality 
concentration level”.  

Comment [cm20]: Should this not 
say i. and ii. Instead of A and B, just to 
be absolutely clear? 

Comment [cm21]: Take away the 
word “an” 

Comment [cm22]: Remove the 
word “may” 


